19 januari 2017, door Maartje

Sushilee Amsterdam (Zuidas)

19 januari 2017, door Maartje

Sushilee Amsterdam (Zuidas)

De Amsterdamse Zuidas wordt al enige tijd geplugd als internationale toplocatie voor wonen, werken en recreëren, maar wij keken nog niet echt naar die barre betonwoestijn om: heul veul blauwe blazertjes, weinig kraak en smaak qua horeca. Tot nu. Een verkennend rondje door de buurt laat zien dat er heus wel wat groeit en bloeit daar. Eén zo’n jonge blom is Sushilee, een spot met moderne Japanse keuken (op slechts vijf minuten lopen van Station Zuid, wat handig is als je weer eens gestrand bent door bladeren op de rails of als je wat voelt voor een hartverwarmende tussenstop). De sfeer is relaxed en laidback, de inrichting mooi strak en eenvoudig, met oude schoolstoeltjes, simpele houten tafels, betonnen vloer, olijfgroene muren en een wit betegelde inkijkkeuken.

Het menu – op de kaart voor je neus en tevens op de wand geprojecteerd – omvat sushi en sashimi, met bekende toppers en wat avontuurlijker opties zoals sushi met warmgerookte zalm en miso, nigiri met zalm, gember en aubergine of iets met beef bulgogi, asperges of shiitake. Die variatie betekent dat er ook een smakelijke vega-set is bijvoorbeeld, of een innovatieset, met het meest avontuurlijke in huis. Er zijn sappige satéstokjes – met een smakelijker dip dan een zoute kwak pindasaus – salades en soepen, waarvan de Spicy Beef Miso Ramen een wel heel bevredigende bowl is, zo één waarbij je tong altijd verlekkerd uit je mond hangt als je er een pic van op de Instagramma ziet – of is deez Bart-reporter de enige die dat heeft? Mensjes met wensjes kunnen overigens glutenvrije en zwangerschapsproof opties krijgen. Dat je het weet. Niet duur, goed vers en straks in de zomer een lekker groot terras. Lekker voor de lunch of een early dinner (ze sluiten om 20.00). Fiets er een stukje voor om, het is het waard. George Gershwinlaan 534, Amsterdam www.sushilee.nl